Glencross

Med inte mindre än tre olika älvar att välja mellan erbjuder Glencross ett intressant och varierande fiske för alla smaker. Vad sägs om att starta dagen med att jaga brunöring i de övre delarna av älvarna Rubens och Penitente och avsluta med ett kvällspass efter havsöring i Rio Gallegos.

Species: Öring, Havsöring
översikt

Öringfiske för alla smaker

Estancia Glencross ligger belägen på en sluttning längs den spektakulära bergskedjan Anderna, i Santa Cruz provinsen i södra patagonien. Den ikoniska estancian täcker mer än 85000 hektar mark och har allt från nötkreatur till får och hästar. Estancian har privata rättigheter till inte mindre än 3 olika älvar, alla med fantastiskt öringfiske i varierande miljöer. Allt fiske sker till fots, antingen försiktigt vadandes eller från älvsbanken. Vi är främst ute efter brunöring i storleken 1-3 kg men det går även upp en hel del stor havsöring via Rio Gallegos. För den som vill prova på att rida eller vandra i dessa fantastiska omgivningar erbjuder vi guidade turer om så önskas.

Fisket

Fisket

Tre älvar att välja mellan

Glencross erbjuder öringfiske i inte mindre än tre olika älvar, alla med olika typer av struktur och omgivning. De två älvarna Rubens och Penitente, bägge biälvar till den större Rio Gallegos, känd som en av världens bästa havsöringsälvar, är perfekta att fiska med ett lätt enhandsspö i klass 5 eller 6. De nedre delarna av dessa älvar erbjuder allt från branta sandbankar till grunda grusbottnar, snabbflytande vatten med struktur, och en hel del gräskanter där fisken älskar att gömma sig. Fiskemässigt erbjuder detta en värld av möjligheter och du kan prova allt från att svinga flugor, kasta streamers eller nymfer in i små fickor och bakvatten, strippa poppers eller andra ytgående flugor i ytan, eller när vinden tillåter, drifta en torrfluga.

 

Den övre delen av Rubens erbjuder en helt annan upplevelse. Här är älven lite mindre och inbäddad i tät vegetation. Omgiven av spöklika Lenga träd är det lätt att tro att man fiskar i en exotisk djungel. I denna del av älven är det ännu viktigare att vara försiktig och tyst när man närmar sig vattnet. På grund av den täta vegetation och alla träd är denna del oftast skyddad från vind och man kan nästan alltid fiska med torr eller ytgående flugor.

 

Vi fiskar även den översta sträckan av Rio Gallegos, dar Rubens och Penitente möts och bildar just Rio Gallegos. Den övre delen av Rio Gallegos erbjuder fantastiska pooler med gräsbankar, snabba forsnackar, stora stenar, osv. En öringfiskares dröm helt enkelt. Längre ner på sträckan rinner den kända älven Rio Turbio ut i Rio Gallegos. Från denna punkt ändrar älven karaktär, blir lite större och ofta med stora sandbankar på ena sidan och grusbankar på den motsatta. Det här är sträckan för den som främst vill fokusera på havsöring. Här rekommenderar vi att ta med ett lätt tvåhandsspö i klass 6 eller 7, för att kunna fiska av poolerna även om det blåser. Med allt detta vatten att välja mellan är det bara din egen fantasi som sätter gränser för vad du provar under din vistelse här.

Boende

Boende

Estancia Glencross

Estancia Glencross ligger belägen i regionen Santa Cruz i södra Patagonien, precis på gränsen mellan Argentina och Chile. Med sitt läge nära den mäktiga bergskedjan Anderna erbjuder estancian en fantastisk natur med mycket att utforska. Hästar finns tillgängliga för den som vill utforska omgivningen på hästrygg. Föredrar man att vandra finns det gott om vacker natur och stigar att utforska, både med eller utan flugspö.

Den 85000 hektar stora estancian är en aktiv boskapsfarm och har både nötkreatur och får. Estancian är designad som en traditionell Australiensisk så kallad “station” där man byggt upp ett eget samhälle kring farmen. Estancian består av en mängd pittoreska byggnader som omfattar allt från arbetarnas bostäder till postkontor, bibliotek, bageri, stall, klippstation, slakteri, samt skola där de anställda arbetarnas barn har sin skolgång. 

Huvudbyggnaden i vilken vi bor är ett vackert hus byggt i traditionell sydpatagonsk stil. Huset består av flertalet gästrum, gemensamt vardagsrum, lounge, och matsal. Huset är omgivet av en vacker träd lund, gräsmatta, uteplats med matbord, och asado (argentinsk grill). 

Utrustning & Teknik

Utrustning & Teknik

Smygfiske med lätt utrustning

Som vanligt när man fiskar öring i klart, grunt vatten, gäller det att vara så tyst som möjligt för att inte skrämma fisken. På vissa partier kan vi dock vada ut försiktigt för att komma åt alla hotspots men på andra ställen undviker vi att vada överhuvudtaget. Eftersom de flesta pooler är relativt små och enkla att fiska är det lätt att komma åt alla platser där fisken gillar att gömma sig. Flugor som alltid funkar är streamers och iglar i olika varianter. Speciellt iglar brukar locka fram det värsta ur dessa öringar och huggen är ofta våldsamma. Nymfer med gummiben är alltid effektivt i södra Patagonien och Glencross är inget undantag. Ytgående flugor såsom poppers och gurglers funkar i de flesta pooler och lugna dagar kan det vara dödligt effektivt att drifta en torrfluga över ytan.

Vad gäller utrustning funkar ett enhandsspö i klass 5 eller 6 riggat med en lättkastad flytlina perfekt på de flesta ställen. För den som vill fokusera på att fånga havsöring i den nedre delen av sträckan i Rio Gallegos rekommenderar vi dessutom att ta med ett enhandsspö i klass 7 samt ett lätt tvåhandsspö i klass 6 eller 7. Älven här är lite bredare och mer öppen för vind så det kan vara bra att ha lite mer tryck i spöet. Dessutom kan havsöringarna har väga upp till 14 kg.

Gallery

Boka din resa

Om du vill boka en resa eller få mer information om Glencross eller någon av våra andra destinationer, vänligen kontakta oss på telefon eller via e-post

Tel: +46 76-166 26 29

E-post: info@solidadventures.com