Glacier King

På en undangömd halvö i den majestätiska Nationalparken Los Glaciares National Park, ringlar sig Rio Caterina fram genom ett närmast magiskt landskap. Men sin skönhet till trots är det ändå något helt annat som lockar sportfiskare från hela världen. Har vandrar nämligen den enda hittills kända stammen av Atlantisk Kungslax upp en gång om året. En stam av fisk som av någon anledning växer till nästan overkliga storlekar.

Vad vi fiskar: Kungslax
översikt

Monster finns på riktigt

För den som vill mäta sina krafter med gigantiska Kungslaxar är Glacier King programmet som gäller. Omgiven av glaciärer och bergstoppar i nationalparken Glaciares National Park är det inte bara fisket som lockar utan även en fantastisk natur. Bara att få chansen att svinga en fluga i en älv som denna är få förunnat och vi är oändligt tacksamma att kunna erbjuda ett begränsat antal fiskare per år att fiska i detta paradis. Kungslax är extremt starka och uthålliga och är allmänt kända som den ultimata kraftmätningen för oss flugfiskare. Rio Caterina erbjduer allt från djupa, långsammare sträckor, till grunda, snabbare strömmar med stora stenar och forsnackar. Snittvikten ligger normalt på mellan 12-18 kg men det är inte ovanligt att landa fisk på upp till 30 kg. Den största landade laxen hittills uppskattades efter noggrann mätning till 41 kg men det har även landats ett gäng fiskar som vägt in strax under 40 kg. Just kombinationen att få fiska i denna nästan overkligt vackra miljö och att samtidigt ha chansen att landa fisk av denna kaliber är vad som lockar fiskare från hela världen år efter år.

Fisket

Fisket

Klara, Färdiga, Gå!

Den 13 km långa älven Rio Caterina startar sin bana i glaciärsjön Lago Anita och mynnar så småningom ut i Argentinas största sjö Lago Argentino. Från början av December till mitten av April vandrar stora mängder av Atlantisk Kungslax, eller Chinook salmon, hela vägen från atlantkusten via Rio Santa Cruz och Lago Argentina, en resa på över 400 km, innan de slutligen når fram till sin slutdestination Rio Caterina. Från början av Februari till mitten av Mars är det en fröjd att skada dessa enorma fiskar simma upp i denna relativt lilla älv. Fram till slutet av Februari är större delen av fisken fortfarande blank men efter ett par veckor i älven ändrar de sin färg och tar an en mörkare ton. Hanfiskarna utvecklar även en ordentlig krok, eller “kype”, både på över och undersidan av käken. 

 

Tidigt på säsongen står fisken ofta lite djupare och vi fiskar mestadels med intermediate eller sjunklinor riggade med Intruder flugor i olika storlekar och färger. Mot slutet av Februari och början av Mars brukar vi se en ökning av antalet fisk i älven. De börjar också blir mer aggressiva och ändrar färg från silver till en mörkare kulör. Under dessa veckor fiskar vi främst med flyt eller intermediate linor på fisk vi ser och använder förutom intruders även olika varianter av bombers, poppers, gurglers mm. Men oavsett när och hur du fiskar så kan vi garantera att när du väl lyckas lura på en av Caterinas giganter är det åka av som gäller. Dessa fiskar simmade inte 400 km uppströms bara för att ge upp frivilligt!

 

Boende

Boende

Ladda batterierna i en av Patagoniens bästa lodger

Under din vistelse med oss här på Glacier King ska du självklart också bo som en kung. Estancia Cristina ingår i programmet Best of Patagonia och erbjuder 5 stjärnigt boende mitt i Patagoniens Glacier National Park. Rummen präglas av en varm, rustik känsla där den enkla dekoren är tänkt att avspegla estancians historik samt den vilda naturen och omgivningen. Alla rum erbjuder fantastisk utsikt över bergen och omgivningen och det är svårt att tänka sig en mer spektakulär utsikt att vakna upp till. Den utsökta maten och menyn som erbjuds är noggrant uttänkt och representerar en blandning av traditionella rätter baserat på lokala råvaror från regionen. Det finns självklart ett stort antal lokala och internationella viner att välja på för den som vill förhöja upplevelsen ytterligare.

Utrustning & Teknik

Utrustning & Teknik

Vad krävs för att kunna landa en av dessa bjässar

Flugfiske efter Kungslax är inte för vem som helst och man bör vara beredd på att jobba lite för att få landa en av dessa bjässar. Förutom att vara både mentalt och fysiskt förberedd är det naturligtvis viktigt att man har med sig rätt utrustning. Vi rekommenderar främst tvåhands eller switch spön i klass 8-9. För den som föredrar enhandsspön rekommenderar vi att ta med spön i klasserna 10, 11, eller 12. Vad gäller linor rekommenderar vi korta klumpar som kan kasta stora flugor. Ett bra alternativ är att ta med Skagit linor med utbytbara spetsar i allt från flyt till super fast sink. Flugor vi använder är klassiska steelhead intruders i olika färger och storlekar. Vi använder också artikulerade eller ledade igel imitationer (leeches) och stora tubflugor. Färger som funkar bra är svart, blå, lila, silver, röd och orange. Det viktigaste är dock att alla flugor är bundna på riktigt starka krokar. Vi rekommenderar även att ta med extra utrustning som reserv ifall du blir av med en lina, bryter en spödel, eller dyl. Dessa fiskar ger sig inte frivilligt och din utrustning kommer prövas som aldrig förr.

Gallery

Boka din resa

Om du vill boka en resa eller få mer information om Glacier King eller någon av våra andra destinationer, vänligen kontakta oss på telefon eller via e-post

Tel: +46 76-166 26 29

E-post: info@solidadventures.com