Las Buitreras

Följ med oss till Las Buitreras och ta reda på varför flugfiskare över hela världen kallar detta för en av de bästa och mest spännande havsöringsälvarna i världen.

Vad vi fiskar efter: Havsöring, Brunöring
Översikt

Rio Gallegos

Den mäktiga älven Rio Gallegos med sina biälvar Rubens och Penitentes slingrar sig mer än 360 km genom ödslig terräng innan den slutligen sammanstrålar med Atlanten bara någon kilometer norr om Magellans sund som skiljer Argentina och Chile åt i södra Patagonien. Även om det mäktiga landskapet med sin nästan ofattbara skönhet är värt resan i sig, är det de gigantiska havsöringarna som lockar flugfiskare från hela världen. Solid Adventure’s fiskelodge, Estancia Las Buitreras, erbjuder inte mindre än 40 km privat vatten och fler än 50 namngivna pooler. Detta på den absolut bästa och fiskemässigt mest intressanta sträckan av Rio Gallegos.

Det som skiljer fisket här nere från de flesta andra platser i världen är först och främst storleken på havsöringarna. Fisk mellan 4-8 kg hör till vanligheterna men varje veckas fångas även ett antal havsöringar mellan 9-10 kg. Den största fisken som landats de senaste åren vägde 14,5 kg. Förutom storleken bjuder dessa fiskar på en ordentlig kamp och i den grunda älven är det inte ovanligt att man får användning för det mesta av sin backing.

Fisket

Fisket

Att fiska Rio Gallegos

Las Buitreras sträcka av Rio Gallegos är själva definition av ett flugfiskeparadis. Att jaga några av världens största havsöringar med flyt eller intermediate linor innebär alltsom oftast spektakulära fighter, skrikande rullar och en stor dos dramatik. Att se en 10 kgs fisk attackera din fluga för att sedan gå rakt upp i luften med vatten som sprutar åt alla håll är både skrämmande och beroendeframkallande på samma gång.

Vi besökte detta magiska ställe första gången redan 2002 och sen dess blev vi fast. Det var fisket och upplevelsen i just Las Buitreras som gjorde att vi först blev förälskade i södra Patagonien och som ledde till att vi idag driver tre olika program i regionen. Fisket i Las Buitreras erbjuder en varierande natur och terräng med allt från djupa, långsammare pooler bland klipphällar och gräsbanker, till snabbare pooler med klassiska laxnackar och grusbanker. Det är just variationen av pooler och natur med allt från klippor och berg till öppna stäpplandskap och gräsbanker som gör Las Buitreras sträcka av Rio Gallegos så unik och till ett av de bästa och mest intressanta flugiskevattnen i Patagonien.

Eftersom Rio Gallegos är en relativt grund älv och till största delen består av grusbotten är de flesta pooler väldigt lätta att vada och huggen sker ofta nära ytan. Det innebär också att vi slipper använda tunga sjunklinor utan kan fiska med enhands eller lätta tvåhands spön riggade med flyt och intermediate linor. Rio Gallegos är en relativt liten älv och man behöver inte vara en proffskastare för att kunna fiska poolerna effektivt. Fokus ligger istället på att fiska så tyst som möjligt och att alltid ha kontakt med flugan. Fisken rör sig ofta över hela älven och kan ta lite varsomhelst. Det är inte ovanligt att strippa flugan ända in till fötterna när en fisk plötsligt attackerar flugan. Huggen är ofta aggressiva och det är inte ovanligt att en fisk hoppar ett flertal gånger under en fight vilket är en bra test för nerverna.

Alla våra guider pratar engelska och har lång erfarenhet av att guida och fiska i Rio Gallegos. Faktum är att många av dem växte upp med att fiska den här älven och kan varenda pool utan och innan vilket ökar just dina chanser att landa den där drömöringen du kom hit för. 

Om du aldrig fiskat med ett tvåhandsspö rekommenderar vi att du lägger lite tid på att träna på att kasta innan din resa. Detta ökar dina chanser att få fisk och garanterar att du får ut så mycket som möjligt av fisket under din resa. Om du inte skulle ha tid att träna så är alla våra guider väldigt duktiga kastare och instruktörer och hjälper gärna till med undervisning på plats ifall så önskas.

Boende

Boende

Estancia Las Buitreras

Under din vistelse kommer du bo på vår lodge, eller “Estancia”, som det kallas i Patagonien, Las Buitreras. Här erbjuds en blandning av modern lyx och en klassiskt Argentinsk, rustik känsla. Lodgen ligger bara 10 minuters promenad från älven och är en perfekt tillfykorsort från den öppna, stundtals blåsiga patagonska terrängen. Lodgen har 6 dubbelrum och 3 singelrum, de flesta belägna på den övre våningen och alla med privata badrum. Trots att vi har en maxkapacitet på 15 gäster åt gången har vi valt att begränsa antalet fiskare till 12 per vecka.

På bottenvåningen hittar du förutom en stor gemensam matsal och lounge, även en inbyggd uteveranda; den perfekta platsen för en after fish öl eller glas vin samt att gå igenom dagens händelser vid älven. Utanför dörren har vi en stor gräsmatta som ligger skyddad för vinden. En perfekt plats för den som vill träna kastning, testa sin utrustning, eller bara njuta av solen med ett glas vin. VI har även en murad utegrill och matplats där det tillagas och bjuds på asado (klassisk argentinsk grillning) ett par gånger i veckan.

Ta en närmre titt på ditt boende

Utrustning & Teknik

Utrustning & Teknik

Strippa hem flugan för brutala hugg

Även om fisket efter havsöring här nere har vissa likheter med hur de flesta av oss fiskar lax i en klassisk laxälv skiljer det sig också åt på några punkter. Till exempel så är en av nycklarna med fisket i Las Buitreras att strippa och röra flugan för att locka fisken till hugg. Visst finns det pooler med snabbare vatten där det funkar utmärkt med en klassisk laxsving men för det mesta föredrar havsöringen att stå i lite lugnare partier. Att strippa en fluga genom dessa partier kan generera riktigt spektakulära hugg.

Just på grund av att vi föredrar att strippa hem flugan, ofta ända fram till tåspetsarna, rekommenderar vi att använda korta scandi shooting heads. De är lätta att kasta och väldigt effektiva att fiska med eftersom du kan strippa linan nästan hela vägen in. Eftersom älven är så pass grund och med klart vatten avråder vi dock från Skagit linor och hela spey linor. Desto tystare du kan vara i älven desto bättre och alla linor som kräver att man plaskar onödigt i vattnet försämrar dina chanser att få fisk. Ett lätt tvåhandsspö i klass 6,7, eller 8 är väldigt effektivt, speciellt när det blåser på här nere. För den som föredrar enhandsspö går även det bra och man kan fiska de flesta pooler med ett enhands i klass 7 eller 8. Det finns dock dagar och tillfällen när ett tvåhandsspö är att föredra. 

Om vi skulle rekommendera en enda utrustning som funkar i alla förhållanden i Las Buitreras så skulle det bli ett 12 fot klass 7 tvåhandsspö med en scandi style shooting head med flyt belly och intermediate tip. Lägg till en line wallet med utbytbara tips i olika sjunkgrader från flyt till sjunk 5 och du har allt du behöver.

https://www.youtube.com/watch?v=IVre_WlhHVE&t=64s

The Blakely Testimonial

“The Blakely Testimonial” filmades under en vecka i Januari, 2018. Filmen handlar om Michael Blakely från USA och om hur Las Buitreras påverkat hans liv sen första gången han besökte denna plats.

Click to watch the full video

Gallery

Zone Zero

Ett helt nytt tredagarsprogram för våra gäster i Las Buitreras

Översikt
Från och med säsongen 2021 kommer du som gäst i Las Buitreras ha möjligheten att utöka din vistelse på lodgen med ytterligare 3 dagars fiske i den översta delen av Las Buitreras, Zone Zero. Den här sträckan ligger precis ovanför Zone 1 och har fantastiskt fiske efter brunöring. Vill man variera sitt fiske finns det mängder med riktigt bra havsöringspooler även på denna sträcka. Du bor på Estancia Las Buitreras och äter frukost samt middag med övriga gäster som fiskar i Las Buitreras. Lunch serveras vid älven.

Fisket
Denna sträcka erbjuder en mängd spännande pooler, sidoströmmar, och bakvatten, perfekta för stor brunöring. Alla ställen går utmärkt att fiska med ett lätt enhandsspö i klass 5 eller 6. Det finns också en mängd bra havsöringspooler att prova sin lycka i och det är bara du själv som väljer vad du vill fokusera på. Risken finns alltid att det smäller på en stor havsöring när du jagar brunöring med ditt lätta klass 5 spö och då brukar det bli åka av.

Utrustning & Teknik

Vi rekommenderar att du tar med ett enhandsspö i klass 5 eller 6 som ditt främsta vapen att jaga brunöring med. De flesta pooler och strömmar ar latta att tacka med ett enhandsspö och kräver inga jättelånga eller avancerade kast. 

Nar det kommer till flugval ar streamers i olika färger dödligt effektiva på dessa brunöringar. Speciellt kombinationer i grön/oliv och svart/silver. Andra flugor att ta med ar wooly buggers, nymfer, och i stort sett vilket mönster som helst så länge dom har gummiben. Glöm inte att ta med torrflugor och andra varianter som kan fiskas i eller på ytan. 

Om du är intresserad av att jaga havsöring rekommenderar vi att du tar med ett enhandsspö i klass 7 samt ett lätt tvåhandsspö i klass 7. Samma utrustning som du kommer använda under din vecka i Las Buitreras.

Boende
Du bor på Estancia Las Buitreras tillsammans med de andra gästerna som fiskar där. Under Januari och Februari serveras alla måltider på lodgen (Lunch kan intas vid älven om så  önskas) men under senare delen av säsongen så serveras lunch vid älven för att undvika att förlora tid på att köra fram och tillbaka.

Boka din resa

Om du vill boka en resa eller få mer information om Las Buitreras eller någon av våra andra destinationer, vänligen kontakta oss på telefon eller via e-post

Tel: +46 76-166 26 29

E-post: info@solidadventures.com